![](/media/lib/92/n-gn-108036-d54a4c75e346c8aefdb9e37808105fdb.jpg)
Superpłodna galaktyka
24 grudnia 2011, 08:30Teleskopy Spitzera i Hubble’a odkryły, że jedna z najdalszych znanych nam galaktyk tworzy gwiazdy w niezwykle szybkim tempie. GN-108036 to jednocześnie najjaśniejsza z tak odległych galaktyk.
![](/media/lib/392/n-karetta-a3e7b920ff733bc30d2b77a5959e059f.jpg)
Żółwie morskie mylą zapach porośniętych fragmentów tworzyw sztucznych z wonią pożywienia
13 marca 2020, 13:13Żółwie morskie mylą zapach porośniętych fragmentów tworzyw sztucznych z wonią pożywienia. Odkryliśmy, że karetty reagują na zapach porośniętego plastiku w taki sam sposób, jak na woń pokarmu, co sugeruje, że żółwie może przyciągać nie tylko wygląd kawałków tworzyw, ale i ich zapach - opowiada Joseph Pfaller z Uniwersytetu Florydzkiego w Gainesville.
![](/media/lib/98/n-szczepienie-e2c9038d75e7070750fffa09ff746cec.jpg)
Nanocząsteczkowy adjuwant dociera do węzłów chłonnych
23 stycznia 2012, 08:32Naukowcy z Centrum Medycznego Duke University opracowali syntetyczne nanocząstki, które trafiając do węzłów chłonnych, znacząco wzmacniają reakcję na szczepionki (Nature Materials).
![](/media/lib/396/n-jajce-2063726d8511ceda117bd9ad41446385.jpg)
Mikroskopia i badania izotopowe ujawniły tajemnice skrywane przez zdobione strusie jaja sprzed ok. 5 tys. lat
9 kwietnia 2020, 09:40Międzynarodowy zespół przybliżył się do wyjaśnienia tajemnicy, jaką owiane są handel i produkcja zdobionych jaj strusich ok. 5 tys. lat temu. Jak podkreślają naukowcy, na długo przed pojawieniem się sławnych jaj Fabergé elity cywilizacji śródziemnomorskich zachwycały się w epokach brązu i żelaza pięknymi jajami strusimi.
![](/media/lib/101/n-kucyk-42df64009396afa2c41a484eb0605ca2.jpg)
Sformułowano równanie kształtu kitki
13 lutego 2012, 10:44Po co komu wiedzieć, jak wygląda rozkład włosów w kucyku? Czy chodzi o coś więcej niż estetyka? Okazuje się, że tak i naukowcy z Uniwersytetów w Cambridge i Warwick, którym ostatnio udało się wytłumaczyć kształt kitki, podkreślają, że wyniki znajdą zastosowanie w przemyśle tekstylnym, animacji komputerowej czy kosmetykach do włosów.
![](/media/lib/308/n-oko-dziewczynki-024f0056e36a11e7fa98cd15e06d3801.jpg)
Oczy nie tylko pobudzają mózg. Wysyłają też sygnały hamujące
5 maja 2020, 08:58Studenci medycyny od dekad uczą się, że oczy komunikują się z mózgiem za pomocą jednego typu sygnałów, pobudzających. Jednak naukowcy z Northwestern University odkryli właśnie, że część neuronów siatkówki wysyła też sygnały hamujące.
![](/media/lib/107/n-valkee-9b9efee33fe0483bc80acceceb94d632.jpg)
Walka z zaburzeniem nastroju via uszy
13 marca 2012, 10:13Juuso Nissilä, fizjolog z Uniwersytetu w Oulu, odkrył, że na powierzchni mózgu zwierząt występują światłoczułe białka. Dalsze badania wykazały, że opsyna-3, którą można znaleźć w ludzkiej siatkówce, pojawia się też w 18 regionach naszego mózgu. Stąd pomysł na leczenie sezonowego zaburzenia afektywnego (SAD) za pomocą naświetlania przez kanał słuchowy.
![](/media/lib/131/n-kometa-13654f6e32c69d7328036a37b86f07bd.jpg)
Ponad miliard kilometrów – odkryto najdłuższy znany warkocz komety
6 czerwca 2020, 19:02Kometa Hyakutake, zwana też Wielką Kometą z 1996 roku, przez ostatnich 20 lat szczyciła się mianem posiadaczki najdłuższego znanego warkocza. Miał on imponującą długość 3,3 jednostek astronomicznych. Brytyjscy astronomowie poinformowali właśnie o odkryciu jeszcze dłuższego warkocza. I to od razu dwukrotnie dłuższego.
![](/media/lib/89/n-mri-5d258cac51f8adcec61fdb8c4c77d319.jpg)
Padł rekord kwantowego rozkładu liczb
12 kwietnia 2012, 12:29Chińscy fizycy pracujący pod kierunkiem Nanyanga Xu z Uniwersytetu Nauki i Technologii w Hefei pobili światowy rekord kwantowej faktoryzacji liczby.
![](/media/lib/411/n-probki-krwi-5da08c7642721868a17ed98e6a687849.jpg)
Spożywanie białka nocą podwyższa poranny poziom cukru we krwi u zdrowych ludzi
13 lipca 2020, 13:31Spożywanie białka nocą podwyższa poranny poziom cukru we krwi u zdrowych ludzi. Wyniki badań zespołu z Uniwersytetu w Bath zaprezentowano na konferencji Future Physiology 2020. Naukowcy podkreślają, że uzyskane wyniki mogą mieć spore znaczenie dla osób próbujących poprawić kontrolę glikemiczną.